Direktlänk till inlägg 27 maj 2013
Studier har visat att ett regelbunden intag av vissa antioxidanter så som betakaroten och spenat fördröjer eller förhindrar insjuknandet i ALS i texten nedan följer en förklaring på metod och som använts samt mätmetod på resultatet som kanske låter krånglig när man läser den men är nödvändig när man gör en studie som skall vara vetenskapligt utförd
det viktigaste står längst ner nämligen reslultatet
Tidigare forskning har föreslagit den möjliga rollen av oxidativ stress i patogenesen av amyotrofisk lateralskleros (ALS). Presumtiva uppgifter som undersöktes var kostvanor antioxidanter karotenoider och vitamin C
METOD:
Risk för ALS associerade med karotenoid-och C-vitamin intag undersöktes i fem prospektiva årskullar: Nationalla Institutes of Health-Association of American pensionärsförbund Kost och Hälsa studien
Cancer Prevention Study II Nutrition av multietnisk , vårdpersonal uppföljning Study (HPFS), och sjuksköterskor Health Study (NHS).
ALS dödsfall dokumenterades med hjälp av National Death Index, och bekräftade ickefatala ALS-fall ingick från HPFS och NHS. Sammanlagt 1.153 ALS dödsfall inträffade bland 1.100.910 deltagare (562.942 män, 537.968 kvinnor). Deltagarna delades in årskull-specifika diet föreskrifter följdes . Vi tillämpade Cox proportionella faror regression för att beräkna årskullarnas -specifika riskkvoter (RRS), och slog ihop resultat med hjälp av slumpmässiga effek metoder.
RESULTAT:
En större total större karotenoider intaget var förknippade med en minskad risk för ALS (poolade, multivariat-justerade RR för den högsta till den lägsta kvintilen = 0,75, 95% konfidensintervall [CI] = 0,61-0,91, p för trend = 0,004 ). Individuellt var högre intaget av β-karoten och lutein omvänt samband med ALS risk. De poolade multivariata RR jämföra den högsta till den lägsta kvintilen för β-karoten och lutein var 0,85 (95% KI = 0,64-1,13, p för trend = 0,03) och 0,79 (95% konfidensintervall = 0,64 till 0,96, p för trend = 0,01 ), respektive. Lykopen, β-kryptoxantin, och C-vitamin var inte associerat med minskad risk för ALS.
TOLKNING: Konsumtionen av livsmedel som innehåller mycket karotenoider kan hjälpa till att förhindra eller fördröja uppkomsten av ALS.
Läs Mer här
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23362045
Personer med amyotrofisk lateralskleros (ALS) som har ett mer aktivt medfödd immunförsvar - den del av immunsystemet som fungerar som ett första svar på hot - tenderar att ha snabbare sjukdomsprogression och sämre överlevnad, visade en studie av stor...
Nu är det i startgroparna med nationella riktlinjer för ALS -sjuka. Ett av målen med kunskapsstyrning är att identifiera och prioritera förbättringsområden tillsammans med patienten som en del av vardagen. Det gäller så väl i det enskilda m...
Nytt läkemedel är på gång att godkännas i EMA för ALS -sjuka i Europa. Det finns ingen botande behandling mot ALS, och behandlingsalternativen för att bromsa sjukdomsförloppet är begränsade. I Sverige och övriga EU finns i dag bara en godkänd s...
Syfte Det övergripande syftet för registret är att göra ALS-sjukvården likvärdig och högkvalitativ och framförallt utvärderingsbar. Att etablera/öka samarbetet mellan samtliga svenska neurologiska universitetskliniker och gemensamt bygga upp en stru...
Neuro polisanmäler läkaren Staffan Bergström 21 januari 2022, Alfred Skogberg I dag polisanmäler organisationen Neuro läkaren Staffan Bergström. Detta efter att Bergström uttalat sig i en radiointervju om hur han överdoserat svårt cancersjuka kvin...