Denna upptäckt publicerades 2012
En grupp ledd av J. Alex Parker, PhD vid Université de Montréal har avslöjat nya bevis för att högre glukos (socker) intag, vilket förkortar livslängden i flera organismer och orsakar flera sjukdomar hos människa (typ 2-diabetes, fetma, hjärt-och kärlsjukdomar), har en skyddande effekt på nervsystemet hos maskar med ALS i en studie av ALS - maskar .
Deras manuskript, som nyligen godkänts för publicering i tidskriften Aging Cell ifrågasätter sambandet mellan potentialen för att öka livslängden med en potential att minska neurodegeneration.
Tidigare i år, har Parkers labb visat att små rundmaskar kallas C. elegans utvecklat en vuxnes rörelsestörningar med protein klumpar, neuronal degeneration och förlamning liknande humana ALS när de ändras så att muterade former av proteinerna TDP-43 och FUS.
Både TDP-43 och FUS mutationer har varit kopplade till ALS hos människor. Med hjälp av dessa maskar, upptäckte de genom att minska deras födointag, en process känd för att öka maskens livslängd, hade ingen effekt på ALS-liknande tillstånd, men att placera dem på en glukos berikad kost, vilket förkortar maskens livslängd, men minskade alla ALS -liknande symtom
Denna studie visade också att användningen av glukos för att producera energi genom en process som kallas glykolys (vilket också är en viktig väg för människor) har en skyddande effekt på nervsystemet avgörande för denna neuroprotection, som är en känd faktor som har en påverkan genom att avlägsna protein klumpar som är ett framträdande inslag i ALS.
Med denna upptäckt, etablerar Parker det nya konceptet att "glukos uppnår neuroprotection genom att minska nivåerna av felveckade mutantproteiner i cellen." Han delger vidare att, "Det är för tidigt att veta, men det faktum att vi kan minska neurodegeneration i enkla modeller av att ändra sin kost ger oss hopp om att kanske en liknande mekanism i ALS patienter ".
Läs Mer Här
http://www.als.ca/en/news/research-canadian/glucose-intake-has-surprising-effect-neuroprotection-0